Ετικέτες

27 Ιουνίου 2025

 

Περί αχαριστίας και υπομονής ο λόγος!


Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε γινόμαστε συχνά αποδέκτες θετικών ή αρνητικών συμπεριφορών, της αδικίας και αχαριστίας, κυρίως από όσους έχουμε ευεργετήσει στο παρελθόν.

Είναι συχνό το φαινόμενο να έχεις ευεργετήσει κάποιον και, αντί αναγνώρισης ή ευγνωμοσύνης, να εισπράξεις αδικία, αδιαφορία, ακόμη και περιφρόνηση. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκει εφαρμογή το διαχρονικά επίκαιρο ρητό: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός, του ευεργετηθέντος αχαρίστου» που σημαίνει Κανένας δεν είναι πιο αχάριστος από αυτόν που ευεργετήθηκε.

Στην αρχαιότητα η «χάρις», η άδολη και οικειοθελής προσφορά στο διπλανό, στον γνωστό ή ξένο, θεωρούνταν ιερή υποχρέωση του αγαθού άνδρα. Στην εποχή μας τα πράγματα είναι διαφορετικά με δεδομένο του ότι απουσιάζει η ενσυναίσθηση, η καλή προαίρεση και όποιος ευεργετεί, εκείνος που προσφέρει, έρχεται συχνά στη δυσάρεστη θέση, καθώς η πρόθεση και η συμπεριφορά του παρεξηγείται, ενώ άλλες φορές θεωρείται η όποια θετική πράξη του ως δεδομένη από τον ευεργετούμενο.

Όταν ευεργετήσεις κάποιον την πρώτη φορά, ίσως τον εκπλήξεις ευχάριστα, όταν όμως το πράττεις επανειλημμένα προς το ίδιο πρόσωπο, τότε ενδόμυχα ίσως γεννώνται σε αυτόν δεύτερες σκέψεις, όπως το να θεωρεί τον εαυτό του πιο σημαντικό από εσένα και να ερμηνεύει τη δοτικότητα, την ευεργεσία και την προσφορά σου προς εκείνον ως υποχρέωση, καθώς είναι πιο σημαντικός από εσένα και τον έχεις ανάγκη. Πολύ εύστοχα ο αρχαίος Μέναδρος σημειώνει ότι «Μετά την δόσιν, τάχιστα γηράσκει χάρις». που σημαίνει ότι μετά τη δωρεά, η χάρη ξεχνιέται πολύ γρήγορα, Καθώς ο ευεργετηθείς τείνει να μη θέλει να θυμάται το καλό που του έκανες.

Την αχαριστία τη συναντάμε συχνά διότι, από ένα σημείο και μετά, ο ευεργετημένος αρχίζει να θεωρεί την ευεργετική πράξη ως δεδομένο και να απαιτεί περισσότερα από όσα ο ευεργέτης μπορεί να προσφέρει. Κάτω από το πνεύμα αυτό φτάνουμε στο σημείο να παρατηρούμε το «σύνδρομο της λεμονόκουπας» που, όταν το κομμένο λεμόνι δε βγάζει άλλο χυμό, το πετάμε.

Στην εποχή μας πολλοί επιστήμονες και ψυχολόγοι έχουν αναλύσει τα παραπάνω και κάποιοι τείνουν να επιρρίπτουν την ευθύνη στον ευεργέτη καθώς, σύμφωνα με αυτούς, είναι εκείνος που υπομένει μια τέτοια συμπεριφορά αναμένοντας εσφαλμένα την αναγνώριση της πράξης του από τον άλλο.

Η δική μας προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το να ευεργετείς, να βοηθάς κάποιον, είναι πράξη καλοσύνης που πηγάζει από το μέσα σου. Το να συνεχίζεις να βοηθάς και να ευεργετείς, ακόμα και αυτούς που σε έχουν αδικήσει ή εξακολουθούν να σε αδικούν, δεν συνιστά αδυναμία αλλά δύναμη. Δείχνει ότι δίνεις στον άλλο μία ακόμη ευκαιρία, το περιθώριο να αντιληφθεί το λάθος του και να διορθώσει τη συμπεριφορά του.

Η παραπάνω διάθεση και στάση ζωής από μέρους του ευεργέτη, προϋποθέτει καρτερικότητα και υπομονή προς την αδικία του ευεργετούμενου, η οποία είναι δείγμα σοφίας και δύναμης, όχι αδυναμίας. Βέβαια πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία που δίνουμε στον άλλο καθώς, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ανταποδώσουν το κακό παρά το καλό σε κάθε ευεργεσία σου. Η ευγνωμοσύνη είναι γι’ αυτούς, σύμφωνα με το Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο, βάρος, ενώ η εκδίκηση είναι ευχαρίστηση.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η υπομονή είναι αρετή κι ευθύνη για εκείνον που την κατέχει. Ποτέ όμως δεν ξέρεις τα όρια που έχει κάποιος ως προς αυτήν. Άλλο το βάρος της υπομονής για αυτόν που την ζητάει και άλλο γι' εκείνον που την κουβαλάει. Ο υπομονετικός άνθρωπος δεν είναι βλάκας. Δεν υστερεί σε εξυπνάδα, πονηριά κι ευθύτητα. Είναι μετρημένα τα λόγια του και, όταν μιλήσει ή αντιδράσει, το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για όλους όσοι εκμεταλλεύονται την ανοχή και την καλοσύνη του. Όταν φτάσεις να ακούσεις όσα έχει να σου πει, μπορεί να είναι πια πολύ αργά. Το ξέσπασμα του θα είναι σαν τσουνάμι που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Ας έχουμε κατά νου τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα Ουίλιαμ Φώνκερ ο οποίος σημειώνει ότι:
«Ένα μουλάρι θα σου δουλέψει για δέκα χρόνια πρόθυμα και υπομονετικά, για να έχει το προνόμιο όταν ωριμάσει η ώρα και φτάσει στο απροχώρητο, να σε κλωτσήσει μια φορά.»

ΠΗΓΗ...https://www.nextdeal.gr/asfalistikes-eidiseis/idiotiki-asfalisi/143140/peri-aharistias-kai-ypomonis-o-logos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.